Yaygın Etki

İTÜ Kimya - Metalurji Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 6. Fakültesi olarak kimya, metalurji, gıda ve biyomühendislik alanlarında yarının anahtar teknolojileri ve disiplinler arası mühendislik konularında dünyadaki gelişmeleri takip ederek bilimsel ve uygulamalı araştırmalar yapmayı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde önder çalışmaların odağı olmayı amaçlamaktadır.

Fakültemiz Kimya Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Lisans Programlarımız ABET (EAC) tarafından akredite edilmiş programlardır.

abetresim

Milli Ergimiş Tuz-Bor Difüzyon Teknolojisiyle Otomotiv Sektöründe Yeni Nesil Yüksek Performanslı Çelik Ürünlerin Üretilmesi Projesi

by Sezgin Sarışen | Tem 19, 2023
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Güldem Kartal Şireli tarafından yürütülen proje ile otomotiv sektöründe kullanılan çelik parçaların özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bunun için proje ekibi tarafından geliştirilen elektrokimyasal tabanlı bir borlama yöntemi (KRTD-Bor: Cathodic-Reduction Thermal-Diffusion based Boronizing method) kullanılmıştır.
Borhaber 

Projede kullanılan patentli KRTD-Bor yöntemi, klasik borlama yöntemlerine göre hızlı (en az 10 kat kısa sürede, ortama işlem süresi 1 saattir), tamamen yerli oksit esaslı bor bileşiklerini kullan düşük maliyetli, çevreye hiçbir zehirli gaz emisyonu olmayan bir bor difüzyon tekniğidir. Proje kapsamında, Türkiye’nin ikinci en büyük 100 kg kapasiteli ergimiş tuz sistemi kurulmuştur.