TÜSEB 2025-A1-01 Lisans Öğrencilerine Yönelik A1 Proje Desteği
by
Sezgin Sarışen | May 12, 2025
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Ortakçı danışmanlığında, öğrencimiz Beyza Özder tarafından yürütülen proje, TÜSEB 2025-A1-01 desteği almaya hak kazanmıştır. Öğrencimiz Ahmet Burak Ulaş da projede araştırmacı olarak yer almaktadır.

Örümcek Ağı Proteinini Kodlayan MaSp1 Geninin Kemik-Doku Sisteminin Geliştirilmesi Amacıyla PbBb6c Vektörüne Klonlanması ve E. coli Bakterisine Transformasyonu isimli proje, TÜSEB 2025-A1-01 kapsamında desteğe değer görüldü.
Projede dragline türü örümcek tarafından sentezlenen MasP1 proteinini kodlayan örümcek ağı geni sentetik olarak elde dilip kompetan Escherichia coli bakteri hücresine rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak transforme edilecektir. Elde edilmesi hedeflenen MaSp1 sentezleyebilen E. coli mikrobiyal hücre fabrikası sağlık araştırmalarında mukavemet gerektiren kemik-bağ doku sisteminin geliştirilmesi gibi uygulamalar için önemli bir moleküler altyapı teşkil edecektir. Öğretim üyemizi ve öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. |