by
Sezgin Sarışen | Eyl 27, 2024
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Gülay Özkan’ın yürütücüsü olduğu tarımsal atıklar ve yerel kaynakları kullanarak gıda teknolojisi alanında katma değerli ürün eldesini hedefleyen proje, TÜBİTAK 1001 2024 yılı 1. döneminde desteğe hak kazandı. Proje ekibinde Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu yer alıyor.
Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Gülay Özkan’ın yürütücülüğünde Prof. Dr. Funda Karbancıoğlu Güler ve Arş. Gör. Dilara Devecioğlu'ndan oluşan ekibin projesi, TÜBİTAK 1001 kapsamında desteğe değer görüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Gülay Özkan’ın Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) bünyesinde hazırladığı “Tarımsal Atık/Yan Ürünlerden Elde Edilen Biyoaktif Peptit ile Yerel Kaynaklardan İzole Edilen Probiyotik Maya İçeren Yenilebilir Film Üretimi, Karakterizasyonu ve Gıda Uygulamaları” başlıklı projesi, “bir sonraki dönemi beklemeden tekrar sunulan 2024 yılı 1. dönem projeleri” arasında destek kazandı.
Öğretim üyemiz Dr. Gülay Özkan, gıda maddelerinin hem raf ömrünü uzatmayı hem de kalite özelliklerini korumayı amaçlayan yenilebilir film teknolojisinin son dönemde hızla geliştiğini ve bunda tüketicilerin sürdürülebilirlik ve doğal içeriğe taleplerinin etkili olduğunu vurguladı.
Proje, yenilebilir film üretiminde tarımsal atıklardan elde edilen biyoaktif peptitlerin kullanımını hedefliyor. Bu filmlerin yerel kaynaklardan izole edilen propiyotik mayalarla zenginleştirilmesi projede dikkat çeken bir diğer yenilik olarak ortaya çıkıyor. Yenilebilir filmlerdeki probiyotik mayaların tüketicilerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki göstermesi bekleniyor.
Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.