Fakültemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih ORTAKCI’nın yürütücülüğünü üstlendiği “Geleneksel Tulum Peyniri Orijinli Özgün Loigolactobacillus coryniformis FOL-19 Suşunun in Siliko/in Vitro Probiyotik Niteliğinin ve Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi ve Biyoreaktörlerde Üretimi ile Yerli Probiyotik Kültür Üretim Proses Metodunun Geliştirilmesi” başlıklı disiplinlerarası proje TÜBİTAK 2515-COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kapsamında, “Örümcek Ağı Proteinini Kodlayan MaSp1 Geninin Kemik-Doku Sisteminin Geliştirilmesi Amacıyla PbBb6c Vektörüne Klonlanması ve E. coli Bakterisine Transformasyonu” başlıklı projesi de TÜSEB 2025-A1-01 Lisans Öğrencilerine Yönelik A1 Proje Destek Programı kapsamında, destek almaya hak kazanmıştır.
Projede dragline türü örümcek tarafından sentezlenen MasP1 proteinini kodlayan örümcek ağı geni sentetik olarak elde dilip kompetan Escherichia coli bakteri hücresine rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak transforme edilecektir. Elde edilmesi hedeflenen MaSp1 sentezleyebilen E. coli mikrobiyal hücre fabrikası sağlık araştırmalarında mukavemet gerektiren kemik-bağ doku sisteminin geliştirilmesi gibi uygulamalar için önemli bir moleküler altyapı teşkil edecektir. Öğretim üyemizi, çalışma grubunu (Prof. Dr. Enes Dertli, Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Nur Kasapoğlu Khan, Doç. Dr. Yunus Emre Tunçil (Necmettin Erbakan Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Kasapoğlu (İÜ-Cerrahpaşa), Öğr. Gör. Hüseyin Güner (Abdullah Gül Üniversitesi)) ve öğrencilerimizi (Beyza Özder ve Ahmet Burak Ulaş) içtenlikle tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. |