Yangina Müdahale Eğitimi

Fakültemiz Söndürme Ekibinde bulunan personellerimiz İTÜ İSGB Koordinatörlüğü ve  İTÜ Afet Ve Acil Durum Yönetimi (İTÜ-AFAD) Koordinatörlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen Yangına Müdahale Eğitimi'ne katıldı. 11-12-13 Ocak 2022 tarihinde İstanbul İtfaiyesi tarafından verilen eğitimde yangın hakkında teorik bilgilerin yanında ve uygulamalı olarak yangın söndürme yöntemleri de gösterilmiştir.

Eğitim sırasında gerçekleştirilen uygulamalardan bazıları;


1. Yangın söndürme nasıl yapılır:

  - Yangının türüne göre uygun yangın söndürücü seçilmelidir. Su, yangın tüpü, yangın battaniyesi vs.)
   
  - Yangın söndürme esnasında ayakların uygun konumda olması gereklidir. Bir ayak önde bir ayak arkaya doğru ve öndeki ayağın dizden hafif bükük şekilde, arkadaki ayağın dik olacak şekilde durulması gerektiği belirtilmiştir.

  - Yangın tüpleri yaklaşık 15 sn, püskürtme yapacak şekilde kullanılabilir. Kısa gibi görünen bu sürenin yangına müdahale sırasında, yangının merkezine doğru püskürtülmesi durumunda yeterli olduğu belirtilmiştir. 




2. Mutfakta veya herhangi bir yerde yağı asla su ile söndürmeyin!

  - Yanmış yağ asla su ile söndürülmemelidir. Aksi durumda aşağıdaki durum gibi alev alması sonucu büyük sorunlarla karşılaşılabilir. Su yerine, yanmayı engelleyecek kapak ve benzeri bir şeyle havayla bağlantısını kesmek gerektiği belirtilmiştir.